Leermiddelen


De NVvTO heeft afspraken gemaakt met diverse uitgeverijen, zodat thuisonderwijzers ook de 'normale' docentenmaterialen kunnen aanschaffen, zoals die ook op school worden gebruikt. De NVvTO verkoopt zelf geen materialen, maar is enkel een centraal contactpersoon richting de uitgeverijen.

Let op:
Bestellen via NVvTO is beperkt tot materialen die niet voor particulieren te bestellen zijn! Leerling(werk)boeken, opdrachtboeken en online leerling-licenties kunnen dus niet via de NVvTO besteld worden. Dit kan namelijk op de gebruikelijke manier (en veel eenvoudiger) via schoolboekhandel Van Dijk of Bol.com.
Oudere edities zijn vaak verkrijgbaar via De Slegte of Marktplaats, maar een nadeel daarvan is dat er mogelijk geen passende online omgeving bij te verkrijgen is.

Voorwaarden

Uitgeverijen willen zekerheid dat de besteller ook daadwerkelijk thuisonderwijs geeft. Er moet daarom aan drie voorwaarden worden voldaan:

 1. Het is uitsluitend voor eigen gebruik
 2. Je hebt een lidmaatschap bij de NVvTO
 3. Je kunt aantonen dat je thuisonderwijs geeft. Het handigste is wellicht een kopie van de meest recente vrijstellingsbrief van de gemeente, maar andere opties zijn ook mogelijk (bv het keurmerk van SKT).

Let op:
Lidmaatschap alleen is dus niet voldoende, want dat is -zeker voor een buitenstaander- geen bewijs van het geven van thuisonderwijs.

Bovenstaande voorwaarden geven de uitgeverijen voldoende vertrouwen om leermiddelen te verkopen aan thuisonderwijzers. Uiteraard is het belangrijk dat de beschikbare materialen steeds met zorg worden behandeld: materialen mogen nooit verder worden verspreid en/of openbaar worden gemaakt.

Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs
 • Boom
 • Malmberg (als uitzondering op de regel staat Malmberg wél toe dat er leerlingboeken besteld kunnen worden)
 • ThiemeMeulenhoff
 • Seneca
 • Staal - Roeland (stelt beperkt toetsen beschikbaar)
 • Intertaal (online kan je een docentenaccount aanmaken en bij de downloadbare materialen gebruiken, zonder tussenkomst van de NVvTO)
Jaarlijks gezamenlijke inkoop:

Bestellen

Wil je materiaal bestellen, ga dan eerst na of je het materiaal niet toch zelf kunt bestellen:

 • Kijk bij de webshop van de uitgeverij zelf
 • Kijk of je het kunt bestellen via een boekhandel

Is het lesmateriaal dat je wilt inderdaad alleen voor docenten bestelbaar, dan kun je je bestelling plaatsen via de NVvTO.

Het bestellen gaat in een aantal stappen:

 1. Vul (per uitgever) het in bestelformulier:
  1. Je lidnummer van de NVvTO
  2. Bij welke uitgever je wilt bestellen
  3. Welk materiaal je precies wilt (per regel één artikel/soort):
   Volledige titel, ISBN-nummer, artikelnummer en eventueel een andere specifieke beschrijving.
 2. Mail je bewijs (bv vrijstellingsbrief) aan de commissie leermiddelen:
 3. Je ontvangt een bevestiging en een factuur per email
 4. Na betalen van de factuur wordt je bestelling geplaatst bij de uitgeverij
 5. Je ontvangt het materiaal per email

NB: gezamenlijke inkoop

Voor enkele uitgeverijen / methodes is er jaarlijks een gezamenlijk inkoopmoment. Daarover wordt dan vooraf gecommuniceerd via de NVvTO-ledengroep op Facebook en in onze nieuwsbrief. Dit betreft:

 • Blink
 • Delubas
 • Noordhoff (VO)

Veelgestelde vragen

De NVvTO geeft geen inhoudelijk advies of informatie over lesmethoden, maar je kunt je vraag zeker stellen op de Facebook ledengroep van de NVvTO. Daarnaast kun je natuurlijk ook terecht bij de uitgeverijen zelf via hun website of klantenservice.
Voor de liefhebber is het goed om te weten dat er elke twee jaar een onderwijsbeurs is in Utrecht, de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), waar alles wat met onderwijs te maken heeft zich presenteert: uitgevers, (methode)schrijvers etc.  Meer informatie daarover vind je op www.not-online.nl/

Het verwerken van de 'bestelling' duurt bij onze vrijwilligers ongeveer een week, maar nadat de bestelling is doorgezet naar de uitgeverij hebben wij er geen zicht meer op. Mocht je drie weken na de betaling nog steeds niets gehoord hebben, stuur dan even een berichtje aan de vrijwilligers van de commissie leermiddelen (via het contactformulier).

Actuele prijsinformatie kun je terugvinden op de website van de uitgeverij zelf.

Misschien zijn er wel meer mensen geïnteresseerd, dus neem gerust even contact op met de commissie, zij kijken graag of we als NVvTO een bemiddelende rol kunnen spelen en misschien kun je daar zelf ook wel bij helpen. Contact opnemen kan via het contactformulier.

Voor een 'volledige ervaring' heb je in principe beide nodig, maar soms kun je volstaan met enkel een docentlicentie. De leerling werkt dan niet in z'n eigen omgeving. Mocht je er niet uitkomen, kijk dan of je iemand anders met ervaring kan vragen hoe dat bij hen werkt. De commissie leermiddelen heeft in principe geen kennis/mening over hoe methodes werken.

Dat verschilt per uitgeverij en soms ook nog per methode. Daarop is dus geen eenduidig antwoord te geven.