Middenbouw


Taal

Door iedere dag een kwartier te lezen weet je dat je kind niet achteruit gaat met lezen. Controleer even of de bibliotheek open is, zo niet, zie de tips hieronder voor alternatieven. 

Daarnaast kun je ook zelf voorlezen, of een luisterboek aanzetten. De luisterbieb heeft een grote selectie aan mooie luisterboeken die je op kunt zetten. Luisterbieb heeft een app die je op je telefoon (of op de telefoon van je kind) kunt downloaden, log in met de gegevens van de bieb (van je kind kan ook) en kijk vooral ook even bij de nieuwe boeken. Er zijn speciaal nu een heleboel nieuwe titels toegevoegd. 

Naast zelf lezen en voorgelezen worden kun je ervoor kiezen je kind een werkblad te laten maken, kinderen in de onderbouw zijn vooral bezig met klank en weetwoorden. (bijvoorbeeld: schrijf je met een ij of een ei, of is het een f of een v? 

 • Junior Einstein heeft een grote selectie werkbladen, waarvan je er 2 per dag gratis kunt downloaden. Zoek op vak en op groep, en je hebt een groot scala aan keuzes. Het is ook mogelijk om bij junior einstein online te oefenen. 
 • https://www.jufmelis.nl/
 • http://www.juf-hannah.nl/spelling.html
 • Een thuisonderwijs-tip. Charlotte Mason (grondlegger van het Charlotte Mason onderwijs) liet kinderen leuke stukjes uit favoriete kinderboeken overschrijven om handschrift en taalgevoel te oefenen. 

Rekenen

Rekenen kun je oefenen met een lesmethode, maar natuurlijk ook door spelletjes te spelen.

Spelletjes, dit zijn slechts een paar voorbeelden, kijk wat je in de kast hebt staan, in bijna alle spelletjes zit wel een rekencomponent of logisch redeneren:

 • Kaartspelletjes
 • Ganzenborden (met twee dobbelstenen voor optellen oefenen)
 • Schaken
 • Monopoly
 • Sushi Go
 • Halli Galli
 • Make ‘n’ Break

Geschiedenis

Geschiedenis komt het best tot leven in mooie verhalen over de geschiedenis. Of een leuke serie, of een historische film. Hieronder een paar leuke tips.

Natuur en biologie

Het is een goed seizoen om met plantkunde aan de slag te gaan:

Websites met leuke tips om in de natuur aan de slag te gaan:

Series:

Boeken:

Natuurkunde, scheikunde, techniek en programmeren

Online cursus programmeren van de TU Delft, een zeer goede cursus om op een creatieve manier te leren programmeren met Scratch: https://online-learning.tudelft.nl/courses/scratch-programmeren-voor-kinderen/

De meeste kinderen vinden experimentjes doen erg leuk. Een eenvoudige favoriet is baking soda met azijn mengen, voedselkleurstof maakt het nog leuker! En heb je al eens oobleck gemaakt?

http://proefjesmetboefjes.nl/zelf-oobleck-maken/ 

Experimenteren:

Websites met proefjes om thuis te doen, kijk altijd eerst bij de materialenlijst om te kijken of je alles in huis hebt, of er makkelijk aan kan komen:

In het archief van het OO Techniek Spektakel vind je leuke techniekopdrachten: https://ootechniek.nl/page/archief

Series:

Boeken: 

Jan Paul Schutten: Het mysterie van niks en oneindig veel snot